fredag 8 februari 2013

14, Bakverk (25 av 365)


Nybakat, hembakat bröd är nog något av det godaste som finns. Det här brödet bakade jag häromdagen när vi åt soppa. Ett otroligt lättbakat bröd som påminner om ciabatta och som var rätt mättande.
Lägger upp receptet också ifall ni vill prova

Deg


5 dl vatten, fingervarmt
1 dl mjölk
25 gram jäst, 1/2 paket
2 tsk salt
1 msk honung, eller strösocker
12,5 dl vetemjöl, + mjöl till utbakning

Gör så här:
Arbeta snabbt ihop den LÖSA degen. Strö över ett par msk mjöl över degen och låt jäsa 1-1,5 tim.
Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till något.
Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig.
Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i mitten av ugnen i ca 17-20 min i 240-250 grader.
Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin







3 kommentarer:

Kicki sa...

Det ser jättegott ut och snabbt, när degen inte behöver jäsas.
Ska absolut prova.
Kul att du kommenterar på min blogg.
Kicki

Mona sa...

Å så gott det ser ut! Blir sugen på att baka.

Anette Linnea sa...

Ser gott ut! Måste prövas :) Tack för receptet!